128 milijuna kuna razloga zašto živimo u gradu propalih OBIćanja!

"Prije preuzimanja obveza po investicijskim projektima Grad Rijeka nije provodio stručno vrednovanje, ocjenu opravdanosti i učinkovitosti investicijskog projekta te nije osigurao izvore financiranja."

Ovo nije još jedan politički pamflet kojim se želi diskreditirati vladavinu gospodina Obersnela ova rečenica je sastavni dio izvještaja Državnog ureda za reviziju u sklopu obavljene financijske revizije za 2015. godinu „Grada koji teče“.

Nećemo danas o nenamjenskom trošenju novca, dospjelim obvezama koje su u 2015. godini 50% veće nego u 2013. i iznose 172 milijuna kuna, nećemo o 32,2% obveza s prekoračenjem roka plaćanja, nećemo o ne plaćanju obveza prema komunalnim i trgovačkim društvima a nećemo ni o 250 mlijuna kuna manjka prihoda i primitaka niti činjenici da Grad nema niti plan i program kako taj manjak pokriti. Ni bi danas pričali ni o nerealiziranim i propalim projektima jer se samo o njima u ovom gradu nažalost može pričati, ali čitajući predizborna bombe poput posljednje priče o gradnji METROA i ponovnih predizbornih obićanja jednostavno moramo građane podsjetiti na sve ono što u ovom gradu nije realizirano i sve one milijune koji su potrošeni na pripremu projekata koji se nikada neće realizirati ili na njihovu realizaciju čekamo desetljećima.

Kako nas opet ne bi proglasili katastrofičarima, lažovima, manipulatorima i mrziteljima ovog grada samo ćemo citirati ono što Državna revizija o poslovanju Obersnelove administracije piše...

     U izgradnju zgrade knjižnice i muzeja moderne i suvremene umjetnosti je do konca 2015. utrošeno ukupno 21.469.246,00 kn. Nije se započelo s izgradnjom već je lokacija zamijenjena novom. Postojeća projektna dokumentacija nije bila upotrebljiva jer je građevinska dozvola prestala važiti.

     Od 2001. do 2015. za pripremu i uređenje postojećih zgrada unutar bivšeg industrijskog kompleksa te zgradu knjižnice Grad je ostvario rashode u iznosu 35.611.532,00 kn.

    Nadalje, od 2002. do 2015. Grad je financirao rashode za kompleks u sastavu kojeg se planirao izgraditi novi autobusni kolodvor u iznosu 45.209.423,00 kn.

    U razdoblju od 2009. do 2015. su ostvareni rashodi za nabavu motornog broda (Galeb), usluge održavanja i druge usluge u iznosu 7.533.988,00 kn.

  Da sumiramo, na pripremu propalih i nerealiziranih projekata Grad Rijeka utrošio je do sada:

    21,5 milijuna kuna knjižnica na Klobučarićevom trgu,
    35,6 milijuna kuna Kompleks Benčić – Muzej suvremene umjetnosti,
    45,2 milijuna kuna Autobusni kolodvor Žabica,
    7,5 milijuna kuna Brod Galeb

Sveukupno to je otprilike 110 MILIJUNA KUNA!

Dodamo li ovim neraliziranim projektima navedenim u izvještaju Ureda državne revizije i 18 milijuna kuna bačenih na čuvanje zemljišta na Preluku za izgradnju turističkog kompleksa brojka se penje na vrlo zanimljivih 128 MILIJUNA KUNA!

Šta se sve moglo u ovom gradu izgraditi i napraviti za 128 milijuna kuna pustit ćemo Vas da sami procijenite.

Čitajući ponovo nakon 4 godine senzacionalne najave o izgradnji RIJEČKOG METROA od Škrljeva do Jurdana (ovaj puta s ciframa izraženim u kunama a ne kao pred 4 godine u eurima) s ne znamo ni sami koliko postaja i kolosjeka, hvata nas pomalo panika i strah koliko će nas koštati izrada projektne dokumentacije, pisanja studija i svih ostalih prigodnih troškova primjerenih virtualnim projektima kojima ovaj grad obiluje.

Akcija mladih u daljnjem tijeku predizborne kampanje ponuditi će svoj program i viziju ovog grada. Možda će ona biti skromnija od Riječkog metroa, autobusnog kolodvora od 50 milijuna Eura ali će biti vizija koju svi zajedno možemo doživjeti i u njoj uživati...do tada Vas prepuštamo virtualnim projektima gospodina Obersnela i njegovim obićanjima kako se nakon ovog mandata kandidirati neće a do 2020. svi ćemo živjeti u Gradu sreće...